Genel Olarak
Bir ulaşım şekli olarak yürüyüş, özellikle eşya taşımak durumundaysanız şehirde yaptığınız yürüyüşlere benzemez. Grup halinde yürürken grubun en yavaş üyesinin hızına uyulmalı, planlama, organizasyon ve öngörü en ince detaya bile dikkat edilerek yapılmalıdır. Yolculuğun başında 10 dakika yürüdükten sonra durup çoraplarınızı, botlarınızı, elbiselerinizi ve taşıdığınız eşyaları düzeltin. Ayrıca herkesin iyi olduğundan ve doğru yöne gittiğinizden emin olun. Son olarak düzenli bir yürüyüş tutturup yokuş yukarı yavaşlayın, yokuş aşağı hızlanın.
Yokuş yukarı çıkarken adımlarınızı küçültün ama ritminizi koruyun. Öne doğru eğilerek ayağınızı yere tam basın.
Yokuş aşağı yürürken hafifçe geriye doğru kaykılın ve adımlarınızı açın. Hızlı gitmeye çalışmayın. Yokuş aşağı yürümek, özellikle ağır bir çanta taşıyorsanız dizlerinize çok yük bindirecektir.
Yumuşak kumda yürürken yavaşlayın ve adımlarınızı ağırlığı yavaşça bindirerek atın. Yan yan yürürseniz parmak uçlarınızın kuma gömülmesini engellemiş olursunuz.
Grup halinde yürürken grubun nispeten sağlam üyelerini keşif yapmak, yol bulmak ve engelleri aşma yöntemlerini belirlemek için önden yollayın. Günün sonunda öncüler kamp yeri belirleyebilir, çadır ya da barınakları hazırlar, su bulur ve ateş yakabilirler. Bu arada grupla birlikte kalacak yeterli sayıda sağlam adam da olmalıdır. Bu kişilerin görevi diğerleri kadar hızlı yürüyemeyenlere göz kulak olmak, yaralı ve hastalara yardım etmek olmalıdır.
Özellikle survival durumlarında öncü ekip hariç grubun bir arada yürümesi gerekir. Çocukların ya da yaralıların geri kalmasını engelleyin. Herkesin uyabileceği bir hızda ilerlemelisiniz.
- Çocukların geri düşmesi, oyalanması ya da önden yürümesine izin verilmemelidir
- Grubun hızı en yavaş üyeye göre ayarlanmalıdır.
- Sağlıksız ya da yaralı kişilerin yanında sağlam biri yürümelidir. İkili, grubun ortasında yürümeli, bu şekilde geri kalmaları engellenmelidir.
- Bazı kişilerin özel ilgi ve cesaretlendirilmeye ihtiyacı olabilir.
- Lider belli bir tempoyla yürümeli ve öndeki engellerin nasıl aşılacağına karar verdikten sonra kimsenin geride kalmadığından emin olmalıdır.
Rotayı planlamanın en iyi yolu önceden yürümektir. Yine de bu yöntem özellikle survival durumlarında pek pratik sayılmaz. Yola çıkmadan önce tepe, güvenle tırmanabileceğiniz bir ağaç gibi yüksek bir nokta bulun, dürbün ve harita kullanarak en kolay rotayı belirleyin. Cangıl da tepelerin sırtları vadi tabanlarından daha az ağaçlık olduğundan buralardan gitmek daha kolay olur. Ancak su kenarlarında yerel halk tarafından açılmış yollar bulmanız da mümkün olabilir. Her zaman özellikle survival durumlarında en kolay yoldan ilerlemeye çalışın.
Özellikle eğer grup halinde yürünüyorsa düzenli olarak mola vermek önemlidir. Her mola için 10 dakika ayırın ama herkes mola yerine varıp oturmadan süreyi başlatmayın. Herkes dinlenirken öncüler keşif yapabilir.
Vahşi doğada yürürken yaralanmalardan, böcek ya da yılan sokmalarına kadar birçok tehlikeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin Kuzey Amerika’nın orman ve otlaklarında ısırgan bir tür karasinek yaşar. Sürtündüğünüz çalılardan üzerinize geçebilecek olan keneler de dâhil olmak üzere bu çeşit birçok tehlike söz konusudur. Sakatlanmalara engel olmak için yürüyüş şeklinizi araziye uydurmalısınız. Diğer bir tehlike ise sıcak çarpmasıdır. Soğuk almamak şartıyla elbiselerinizin sizi yeterince serin tuttuğundan emin olmalısınız.
Geceleri, ayağınızla basacağınız yeri yoklayarak yavaş yavaş yürüyün. Ay ve yıldızların ışığından mümkün olduğunca çok faydalanabilmek için açık alanlarda yürüyün ve ağaçlardan uzak durun. Çömelerek yukarı doğru bakarsanız gideceğiniz yolun siluetini seçebilirsiniz. Nesnelere direkt bakmaktansa kenarlarına doğru bakın. Sık sık durun ve hiç ses çıkarmadan etrafınızı dinleyin. Her zaman harita ve pusulanızı kullanın.
İnsan geceleri etrafını yaklaşık yarım saatte görmeye başlar ve bu durumu devam ettirmek zordur. Fenerinizi kullanarak pusula ya da haritanıza bakacağınız zaman bir gözünüzü kapatın. Böylece gece görüşünüzü hemen kaybetmezsiniz.
Serhat